banner top 630
A+ A A-

oglašavanjeDruštveni mediji, a time i društvene mreže postoje već desetak godina. Javnost ih je počela percipirati kad je MySpace davnih dana počeo tinejdžerima krasti pozornost koju je do tada premoćno držao isključivo Google. No, ništa nije zauvijek i u nekom trenutku 2008. godine Facebook (koji je osnovan 2004.) preuzeo je krunu kao najbolja društvena mreža i njegov je broj korisnika premašio broj koji je do tada držao Myspace. Iz današnje perspektive teško je uopće vjerovati da su postojali ti dani, ali u mutnim sličicama ipak ostaju trenuci tinejdžerskog debatiranja je li bolji Facebook ili Myspace i tko je više cool oni koji su već prigrlili Facebook ili oni koji se drže Myspacea i ne žele se prikloniti kolektivnoj histeriji.

U 2014 Facebook je i dalje dominantan s s više od 1,15 milijardi korisnika, Twitter ima preko 550 milijuna registriranih korisnika, a Google + je došao do 359 milijuna aktivnih korisnika mjesečno.

Društveni mediji bili su i još uvijek jesu obećavajući marketinški alat za promociju brendova i/ili tvrtki jer su besplatni i odličan medij da nešto postane viral. Facebook je postao osobito jak poslovni alat od trenutka kad je pokrenuto oglašavanje na Facebooku, u travnju 2011. To je promijenilo dotadašnje poimanje Facebooka i općenito društvenih medija jer je marketing do tog trenutka bio ograničen na organski proces prikupljanja sljedbenika odrđene stranice ili prijatelja.

Prema nekim podacima oglašavanje na društvenim mrežama činilo je 25% od ukupnog oglašavanja u svih medima u 2013. godini s više od 42 milijardi dolara potrošnje. Postotak i važnost oglašavanja na društvenim mrežama na uzlaznoj je putanji i bit će zanimljivo vidjeti postotke za 2014.

No, ono što je postalo neminovno je da su društvene mreže postale definitivni broj jedan medij kroz koji se najbrže dojavjuju nove informacije. Svaki dan smo svjedoci kako se putem Facebooka dijele osobna iskustva, bilo da su ona vezana uz mikrosferu prometnih gužvi u gradovima ili izvještaje s terena (npr. poplave, sportski događaji itd..) a svoje povjerenje društenim mrežama sve više i više daju i poznate osobe osobito glazbenici koji pronalaze prije svega Twitter kao kanal za njihovu osobnu komunikaciju s fanovima i prijateljima. I dok im Facebook profile nerijetko vode profesionalci (community manageri i PR­i) na Twitteru i Instagramu sve su češći primjeri u kojima se iza profila poznatog glazbenika, glumca ili jednostavno celebritija skriva upravo ta osoba.

Svojevrsni boom koji je donio nakratko prevagu Instagramu u odnosu na Facebook izazvala je Beyonce koja je svoj novi album, u prosincu 2013. najavila na Instagramu i na taj način prvi put svijetu priopćila da se uopće nešto takvo spremalo. Niti jedan paparazzo, blogger ilinovinar nije dobio tu ekskluzivu prije nego li je Beyonce odlučila to objaviti na svom instagram profilu uz fotografiju i jednu jedinu riječ ­ "Iznenađenje!".

Ovaj događaj razbio je dotadašnje konvencije. Obično se milijuni troše na tradicionalne medije.

Beyonce, koja ima 8.000.000 Instagram sljedbenike i više od 53 milijuna obožavatelja na Facebooku odlučila je ići ravno do njezinih obožavatelja. I to je ta magična prednost društvenih mreža a ujedno i važnost zašto je potrebno imati svoju poslovnu stranicu odnosno profil na nekoj od ovih platformi.

Direktna komunikacija s vašom zainteresiranom publikom i jamstvo da će informacija doći na neposredniji način do svih vama važnih korisnika. 

Rezultati ovog Beyonceinog postupka su:
* album se prodao u 828.773 primjeraka u 3 dana
* Twitter je prijavio 1,2 milijuna Tweetova o tome u samo 12 sati
* to je bio najveći pojedinačni tjedan ikad u Apple iTunes Store, a ujedno je to i najbrže prodavani album putem iTunesa

Njenim koracima nedavno je krenula i Adele koja je napisala "sumnjiv" tekst uz objavu fotografije sa svoje rođendanske proslave u kojem je dala naznačiti da nas njen novi album očekuje ove godine!

Zanima nas tko je sljedeći? Možda baš Vi!

Ako ste sve ovo već negdje znali, ali mislite da ne znate dovoljno o Facebooku, o načinu na koji funkcionira, o tome kakve trebaju biti objave i sadržaj na vašoj Facebook stranici ili možda o Facebook oglašavanju.. javite se nama! Uštedit ćemo vam vrijeme i učiniti sve umjesto vas.

Bookmaker betfair Bonus review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Germany bookmaker b.artbetting.de review by ArtBetting.de

Bookmaker Greece BET365 review by ArtBetting.gr

Back to top